Thai masszázs története, filozófiája

A thai masszázs egy több mint kétezer éves múltra visszatekintő, keleti terápiás módszer. A thai masszázs alapjai Indiából erednek és az évszázadok során a kínai akupresszúrával és a buddhista filozófiával ötvöződve alakult ki mostani formája.

thai masszazs Komárom

"Ép testben ép lélek"

Ez a sokszor idézett mondás, a thai masszázs esetén fokozottan érvényes. Az ősi távol-keleti filozófia szerint az ember testi- lelki egyensúlya szükséges ahhoz, hogy az emberi test egészségesen működjön. Ha az ember egészséges, az életenergia akadálytalanul áramlik a meridiánokban.

A több száz éves hagyományokon alapuló thai masszázs alapvetően eltér az európaitól, alapját a testet láthatatlanul behálózó energiavonalak rendszerének koncepciója alkotja. Fő célja az izmok nyújtásával, akupresszúrás pontok nyomásával, különböző testhelyzetek felvételével a szabad energiaáramlás biztosítása, fájdalmak és merevségek oldása, rugalmas, hajlékony, elengedett állapot létrehozása.

Eredménye a test energetikai egyensúlyának helyreállítása, öngyógyító mechanizmusainak aktivizálása.

Sajátossága, hogy a thai masszőrök ujjaikon kívül kézfejüket, könyöküket, térdüket és lábukat is használják a masszírozása során. A masszázs rendkívüli hatékonyságát a különböző testrészek sajátos kimozgatásával, kiropogtatásával fokozzák.

Thai masszázzsal fokozni tudjuk a szervezet védekező erejét, alkalmazható alvászavaroknál, ideges, feszült állapotokban, fájdalmak enyhítésére. Serkenti a vér- és nyirokkeringést. A nyirok szállítja el a szövetekből az anyagcsere végtermékeit. A nyirokelvezetés az immunrendszer szempontjából nagy jelentőségű. A felgyorsult vérkeringés által több oxigén jut a szervezetünkbe, így pihentek leszünk. A felgyorsult nyirok- és vérkeringés által a méreganyagok kitisztulnak a szervezetből. (bőséges folyadék fogyasztásával növelhetjük a folyamat hatékonyságát.) Fájdalomcsillapító hatását is bizonyították egyrészt akupresszúrás hatásának másrészt a relaxáció következtében felszabaduló endorfinoknak köszönhetően.

A többi masszázstól a thai masszázs abban is különbözik, hogy úgynevezett szárazmasszázs, azaz az egyéb technikákkal ellentétben nem használnak hozzá olajat. Bizonyos problémák, fájdalmak esetén krémet használ a masszőr.

A thai masszázs hatása tehát egyszerre nyugtató és serkentő. A masszázs a talajon elhelyezett matracon történik, könnyű, kényelmes ruhában, fekvő illetve ülő testhelyzetekben. A teljesebb ellazulás és relaxáció végett a masszázst félhomályban, halk zene mellett végezzük.

Thai láb és talpmasszázs

Miért rendkívül népszerű a láb és talp masszázs?

Azért mert talpunk és lábunk fokozott és folyamatos terhelés kap a mindennapok során. Az egész napos cipő viselés miatt a láb vérkeringése lelassul, a mezítláb járás hiánya miatt pedig nem kap a talpunk reflex zónája elég stimulációt. A masszírozás javítja a vérkeringést és regenerálja a fáradt lábakat.

A talp testünk térképe. A talpmasszázs jótékony hatása az egész testre és az összes belső szervre kiterjed, mivel szinte minden érzőideg a talpból gyökerezik. A talp masszírozásával fokozható a különböző szervek energiaszintje, vérbősége. A talp masszírozása szabályozza a hormontermelő mirigyek működését is. A talptól fölfelé haladva a vádlin keresztül az akupresszúrás pontok nyomásával jutnak el a térdig. A masszírozás comb középig tart. A masszírozáshoz egy különleges pálcikát is használnak, amellyel masszázs mozdulatokat és reflex pontok stimulálását is végezik.


Ha valamely szervünk, vagy testrészünk megbetegszik, akkor a talpunkon az adott testrészhez tartozó pont, nyomásra érzékeny, fájdalmas lesz. Ilyenkor ezeken a területeken apró csomókat lehet érezni, melyek masszázs során ropognak, kellemetlen, szúró fájdalommal járnak. Ezen csomók kiváltó okai a felgyülemlett húgysav, vagy más salakanyagok lerakódása. A rendszeres thai talpmasszázs magas fokú méregtelenítő hatása következtében felgyorsítja ezeknek az anyagoknak a kiürítését.

A thai talpmasszázs hatékonyan hat:

 • a belső szervek funkcionális zavaránál

 • anyagcserezavaroknál

 • serkenti a hormontermelést

 • kedvezően hat légzőszervi, vese, hólyag panaszoknál

 • enyhíti az emésztési zavarokat

 • pajzsmirigy problémáknál, tarkó fájás esetén

 • immunrendszer erősítő

Thai olajos masszázs

Thai olajos masszázs egy különleges keveréke a thai és a nyugati masszázstechnikáknak. A masszázs menete lényegében megegyezik a tradicionális thai masszázséval, azzal a különbséggel, hogy az olajtól csúszóssá vált testen eltérő fogásokat alkalmaznak. Az illóolajok az érintés és a szaglás érzékszerveit együttesen használva fejtik ki jótékony hatásukat, közvetlenül a bőrön keresztül. Az olajok gyógyító, lazító hatása akkor érvényesül igazán, ha a masszázst követően pár óráig nem zuhanyozunk le. Többféle masszázsolaj áll rendelkezésre a relaxációtól kezdve, az izomlazításon át a gyulladáscsökkentő hatásúig. Kiváló minőségű levendula, borsmenta és rozmaring, citromfű, narancs-fahéj és aloe vera masszázsolajakból lehet választani igény és hatás szerint.


Az aromaolajos Thai masszázs jótékony hatásai szervezetünkre

 • Izomlazító hatású

 • Serkenti a vér és nyirokkeringést

 • Feszültségoldó

 • Ízületi panaszokra ajánlott

 • Teljes relaxációs állapotot segíti elő

 • Méregtelenítő hatású

 • Felüdíti a fáradt lelket

Thai herbál (gyógynövény) masszázs

A gyógynövény-zsákos kezelés nyugtatja az idegeket és gyulladáscsökkentő hatása is van.

A tipikus gyógynövényes zsákocska thai növényeket és fűszereket tartalmaz, amelyeket pamutszövetbe tekerve forró gőzben melegítenek fel. Az eredeti thai herbál zsákjaink 15 féle tradicionális thai gyógynövényt tartalmaznak, többek közt: camphor, indiai citromfű, curcuma, tamarind levél, bergamot levél, gyömbér.


A masszázs nagyon hatékony olyan izomfájásokra, amelyek a túlságos fizikai erőfeszítés során lépnek fel. Amint a gyógynövényes meleg pára behatol a bőr pórusaiba és a tüdőbe, a test felszívja a gyógyhatású növénymolekulákat. Különböző testrészekhez szorítva enyhíti az izomfájást, serkenti a vérkeringést és felüdíti a bőrt. A zsákocskából áradó pára felszívódik a bőrbe. Thai nők arra használják, hogy feloldják a gyermekszülést követő fáradtságot vagy a gyermekágyi depressziót. A kezelés során a masszőrök két zsákkal dolgoznak, amíg az egyikkel masszíroznak, a másikat gőzölik és cserélgetik a kihűlés elkerülése érdekében. A zsákokat masszázs előtt 20-30 perccel melegítik fel, előkészítve a kezeléshez.

Kinek nem ajánlott a thai masszázs?

Bár a thai masszázs jótékony hatással van számos testi-lelki problémára, a következő esetekben nem ajánljuk:

 • nyirokrendszeri problémák esetén

 • rákos megbetegedés esetén

 • magas vérnyomás és szívelégtelenség esetén

 • csontritkulásban szenvedőknek

 • súlyosabb visszértágulat fennállásakor

 • trombózisos megbetegedések esetén

 • epilepsziás betegeknek

 • terhesség idején

 • sebek, bőrgyógyászati problémák esetén

 • protézist viselőknek (pl. térd-, vagy csípőprotézis)

 • csonttörés, csontprotézis esetén